Provocarile angajatilor in situatii de criza
Ne gasim cu totii intr-o situatie dificila din punct de vedere profesional, in care o mare parte a activitatii s-a mutat in Work From Home. Provocarile angajatilor in situatii de criza nu sunt de neglijat si ar trebui sa le acordati o atentie crescuta in aceasta perioada. Poate aveati deja experienta in activitatea desfasurata astfel, sau ar putea sa fie un lucru nou. Poate fi o provocare sa va coordonati echipele astfel, lipsa interactiunii umane poate fi dificila de gestionat. Dar de ce spunem ca provocarile angajatilor in situatii de criza sunt mai multe?
In WFH se munceste mai mult decat in mod normal.
Toate companiile incearca sa faca fata cat mai bine acestei situatii. Se fac strategii, planificari si se cauta solutii de supravietuire. Acest lucru inseamna un volum mai mare de munca pentru angajati. Pana la urma nici angajatii nu pot supravietui fara compania in care lucreaza, dar nici compania nu poate supravietui fara angajati. Bineinteles ca se pot face angajari, dar intr-o perioada oarecum instabila, angajatii prefera sa ramana in compania pe care o cunosc si isi pun toate sperantele ca aceasta sa depaseasca cu bine criza. Deoarece nu stim cat va mai dura perioada de izolare, trainingul noilor angajati facut remote s-ar putea sa dureze mai mult decat in mod normal, ceea ce va poate bloca activitatea o perioada mai mare de timp decat cea preconizata.
Lucrul de acasa cu copiii
Ar trebui sa facem o diferenta intre angajatii care au copii si cei care nu au? Desi nu ar trebui sa diferentiem cele doua categorii, trebuie sa recunoastem ca nici conditiile de lucru nu sunt la fel. Daca atunci cand toti lucrau de la sediu, nu era nicio diferenta, acum lucrurile s-au schimbat. Deoarece si copiii stau acasa pentru ca sunt inchise scolile si gradinitele, acesti angajati trebuie sa ii inglobeze si pe ei in rutina lor de lucru. Ceea ce inseamna ca unii nu sunt la fel de productivi in timpul zilei, si recupereaza noaptea, cand dorm cei mici. Gradul de dificultate al lucrului de acasa este invers proportional cu varsta copilului. Daca cei mari pot sa invete si fara supraveghere, in cazul celor mici trebuie sa le gasim mereu cate o activitate sau ocupatie. Provocarile angajatilor cresc asadar in situatii de criza.
Lipsa contactului personal
Izolarea sociala in care ne desfasuram acum activitatea isi va spune la un moment dat cuvantul. Chiar daca acum tehnologia ne pune in legatura cu ceilalti mai usor, putem avea foarte multi prieteni virtuali dar foarte putini adevarati. Si inainte de aceasta situatie izolarea sociala a fost un subiect dezbatut. Inca din 2017 Asociatia Psihologilor Americani considera izolarea sociala ca un adevarat pericol pentru sanatate, considerand ca 25% dintre americani locuiesc singuri. Aceasta este o explicatie pentru multitudinea de clipuri, imagini si tweet-uri amuzante in care oamenii isi gasesc ocupatii din cele mai comice pentru a face fata plictiselii.
Din punct de vedere profesional lipsa interactiunii directe cu colegii este dificila, oamenii fiind acum lipsiti de conversatiile cu colegii de birou, iesirile in grup la masa, glumele care inveseleau ziua. O recomandare pentru angajatori ar fi sa faciliteze in continuare accesul angajatilor la “coltul vesel”, sa faciliteze un canal de conversatie dedicat oricaror alte subiecte decat de business.
Teama de necunoscut si impactul psihic
Teama de necunoscut reprezinta un concept ce a primit destul de multa atentie in ultimul deceniu, datorita faptului ca lumea este in continua schimbare. Desi este o teama normala, aceasta poate sa ne afecteze in momentul in care conduce catre anxietate generalizata. In momentul in care simtim ca nu mai detinem controlul evenimentelor din viata noastra anxietatea creste. Situatia actuala in care nu stim cum vor evolua lucrurile, cat va tine izolarea sociala, care vor fi efectele economice pe termen lung, accentueaza aceasta anxietate. La fel si teama de a nu sti cat va mai avea fiecare locul de munca, cum vom face fata ratelor, cheltuielilor zilnice, costurilor de scolarizare ale copiilor, toate acestea contribuie la o anxietate generalizata. Expunerea prelungita la stres si anxietate pot conduce la tulburari mentale, ca de exemplu depresia, sau alte tulburari neurodegenerative. Din fericire, acestea nu sunt ireversibile, si se poate interveni cu metode de reducere a stresului si anxietatii.
Cum ne ajutam angajatii?
Companiile isi pot ajuta angajatii sa faca fata mai bine acestei situatii, prin gasirea unor metode ce diminueaza stresul si anxietatea. Unele metode sunt simple si fara costuri, ce pot fi facute de fiecare organizatie in parte, pentru altele este bine sa contractati o firma ce ofera aceste servicii specializate. Pe termen lung s-ar putea sa va dati seama ca este mai bine sa investiti putin acum, pentru a evita efectele negative din viitor:
- Comunicati cu angajatii, vorbiti cu ei, vedeti cum fac fata situatiei. Mediati comunicarea in cadrul organizatiei, realizati “coltul vesel”, rasul este cea mai buna terapie, si este gratis
- Continuati sa oferiti feedback in mod constant. Atunci cand isi indeplinesc atributiile cu succes recomandam sa le recunoasteti public meritele. Astfel vor simti ca fac parte dintr-o comunitate, mai mult decat o organizatie, ca sunt recunoscuti la nivel individual, si nu sunt doar simple cifre
- Identificati persoanele ce au responsabilitati mai mari in cadrul organizatiei si resimt din plin stresul si anxietatea. Nu va sfiiti sa le oferiti sesiuni online de Coaching, pentru a-i ajuta ca ei singuri sa isi gaseasca solutii la problemele lor, sau workshop-uri online de cum pot lua decizii mai usor in situatii de criza
- Organizati workshop-uri online de wellbeing si management al stresului si anxietatii, ce ii ajuta sa diminueze efectele negative ale stresului si anxietatii. Aceste activitati realizate din timp va vor asigura ca angajatii raman productivi pe termen lung, si la fel si organizatia dumneavoastra
- Construiti-va strategia pe termen lung, pregatiti-va din timp pentru cele mai negre scenarii si gasiti solutii la probleme intampinate. Acest lucru va ajuta sa va simtiti cat de cat in control in aceste vremuri tulburi, si nicio situatie nu va mai poate lua pe nepregatite
Situatia noua si dificila in care ne aflam poate fi o oportunitate de a ne consolida organizatiile, de a ne defini procedurile interne si a ne eficientiza fluxurile operationale. Este un moment in care ne regandim modurile in care ne privim angajatii si ne definim structura organizationala, astfel incat sa folosim cat mai eficient resursele pe care le avem.