Ce inseamna Resilience?

  • Acasa
  • /
  • Ce inseamna Resilience?
ce inseamna resilience

Ce inseamna Resilience?

In continuare vei afla ce inseamna resilience si cum iti cresti puterea interioara, precum si un exercitiu practic si usor de realizat, menit sa te determine sa treci mai usor peste aceasta perioada. De cand traim in izolare au aparut din ce in ce mai multe sfaturi si recomandari despre cum putem face fata mai bine acestei provocari. Tot acum se face din ce in ce mai cunoscut termenul de resilience sau, mai pe romaneste, rezilienta.

Ce inseamna de fapt Resilience  

Tot mai des auzim in ultimul timp termenul de resilience, care vine din limba engleza si inseamna “capacitatea de recuperare rapida din dificultati, rezistenta”. In limba romana, conform dictionarului explicativ roman, rezilienta inseamna “marime caracteristica pentru comportarea materialelor la solicitarile prin soc, egala cu raportul dintre lucrul mecanic consumat pentru ruperea la incovoiere, prin soc, a unei epruvete si aria sectiunii transversal in care s-a produs ruperea respectiva”. Daca nu ai adormit citind explicatia anterioara, pe scurt, rezilienta din limba romana se refera la meteriale, iar resilience la persoane.

Totusi, termenul a fost adoptat neoficial ca neologism, si vorbim de rezilienta psihica. Aceasta se refera la puterea interioara, flexibilitatea si capacitatea de a face fata eficient situatiilor dificile.

Trasaturi ale persoanelor “reziliente”

Oamenii rezilienti sunt cei care se adapteaza cu succes incercarilor dificile care le ameninta functionalitatea si dezvoltarea. Exista si un test, ce se numeste Scala de Rezilienta Connor Davidson, ce masoara cat de bine este echipat un individ sa isi revina in urma unui eveniment tragic, a unei traume sau a unui eveniment stresant. Cateva componente masurate sunt:

► Capacitatea de a se adapta schimbarii
► Capacitatea de a face fata evenimentelor ce vin
► Capacitatea de a face fata stresului
► Capacitatea de a gestiona evenimente neplacute, cum ar fi furia, durerea sau tristetea
► Capacitatea de a nu te descuraja in fata esecului
► Capacitatea de a ramane concentrate si de a gandi clar

Rezilienta nu este o trasatura pe care oamenii o au sau nu. Asadar cand ne punem intrebarea ce inseamna resilience ne dam seama ca reprezinta o suma de comportamente, ganduri si actiuni care pot fi invatate si dezvoltate in oricine.

Cum ne gasim puterea interioara?

Un studiu efectuat de Creswell si colegii in 2005 a arata ca reflectarea la valorile personale a atenuat raspunsul de stres fiziologic si psihologic in timpul unei probe stresante de laborator. Rezultatele analizate de ei au aratat ca puterea interioara provenita din reflectarea la valorile personale mentine raspunsurile la situatiile stresante la un nivel scazut. La ce ne referim cand spunem valorile personale? Sunt acele lucruri pe care le consideri importante in viata, ca de exemplu sinceritatea, bunatatea, libertatea, ajutorarea semenilor, grija pentru familie sau independenta financiara. In principiu sunt valorile pozitive care ne ghideaza viata, si sunt diferite pentru fiecare persoana in parte, la fel ca noi.

Exercitiu de rezilienta

Dupa ce iti identifici valorile personale, iti recomand sa le scrii pe o foaie de hartie. Gandeste-te si la persoanele din viata ta care iti inspira aceste valori personale. De exemplu, dragostea pentru copiii tai te motiveaza sa obtii independenta financiara. Sau poate ca dorinta de a fi un bun parinte trezeste in tine sentimental de bunatate. Ca sa poti sa iti amintesti constant care sunt valorile tale personale, iti recomand sa iti faci un Vision Board. Daca la inceputul anului, Edugate a organizat un workshop in care ne imaginam Vision Board-ul pentru anul ce tocmai incepea, acum propunem un altfel de Vision Board. Pe acesta iti sugerez sa pui imaginile ce iti trezesc valorile personale. Poti sa folosesti pe el atat imagini, cat si cuvinte, orice este sugestiv pentru tine, ca sa iti gasesti puterea interioara. Recomandarea este sa il amplasezi intr-un loc vizibil, astfel incat ori de cate ori te simti anxios sau ingrijorat sa il privesti si sa iti gasesti resursele tale interioare ce iti dau putere.

O perioada dificila prin care trecem poate fi perceputa si ca o experienta de transformare. O transformare interioara, care ne provoaca si ne intareste. In astfel de momente devenim mai constienti de puterea interioara pe care o avem. Astfel putem alege ca din fiecare experienta sa invatam ceva, in fond, intreaga noastra viata este o experienta continua de invatare.